TEQUILA
Tradiční nápoj, který se vyrábí z modré Agave, jenž zraje na rozsáhlých plantážích po dobu 8-12 let.
V období sklizně-jimadores-(dělníci sklízející agave) ručně mačetami osekávají listy a obnažují tzv. srdce rostlin-piňas. Ty se odvážejí do destilerií, kde se nejprve vaří, poté mletím získávají štávy až po zkvašení fermentačním procesem. Destilací se získá surový destilát,který se ukládá do skleněných nebo keramických nádob, příp.se nechá uzrát v sudech.
Označení tequil:
BLANCO / SILVER - tequila zrající jen krátkou dobu
GOLD - nezrající, dobarvená karamelem
REPOSADO - zraje nejméně 2 měsíce
AŇEJO - zraje v sudu minimálně 1 rok,zpravidla však tři i více let
Podává se při pokojové teplotě (pro kvalitní chuť a aroma). Doporučujeme pít samotnou, příp. s limetkou !! Tequila je též vhodná do míchaných nápojů- mezi nejznámější patří MARGARITA.
..........tak hurá na drink!